Flytta på bästa sätt

För de flesta är flytten stressande. Beroende på om du anställer ett flyttföretag ökar eller minskar ditt eget arbete och din förberedelsetid. För en avslappnad flytt rekommenderas ett professionellt flyttföretag som sparar tid och nerver. Hos många företag får du ett snabbt och rättvist erbjudande som du kan utöka med extra tjänster som demontering och montering eller packning av möbler och lådor. Men det är mer att tänka på än själva flytten. Personliga föremål samlas under åren. Det är detsamma med envis smuts på platser som inte omedelbart fångar ögat. Vi har därför sammanställt några rengöringstips nedan och visar hur du kan använda flytten för att återställa ditt interiör till sin gamla skönhet.

Gammal lägenhet

Om du inte har anställt ett flyttföretag har du mycket att göra här. Det första du ska göra är att få en överblick över hela hushållet. Garderober rensas bort, alla köksredskap och dekorationer är packade, livsmedelsförsörjningen är förbrukad och alla personliga saker förvaras i kartonger och reduceras till vad du faktiskt kommer att använda de närmaste dagarna. Förbered alla rengöringsprodukter, borstar, svampar och trasor i köket och helst skapa checklistor så att du inte glömmer någonting.

Skåp och hyllor:

Köksskåp och garderober används varje dag och är välfyllda i nästan alla hushåll, särskilt efter några år. Man ägnar sig sällan åt grundlig rengöring av hela skåp och hyllor. Rensningen och bortskaffningen avskräcker många från detta steg. Eftersom allt måste rensas när du flyttar ändå, erbjuder det den perfekta möjligheten att få skåp att lysa igen och därmed göra det möjligt för dig att få en fin ny start. Rensa först ut allt från skåpen, ta ut lådorna och torka av dem med en våt trasa. Om du har vita skåp eller hyllor som har gulnat över tid, lös upp klor i vatten och torka av de drabbade områdena med det. Men var försiktig: klor har en blekande effekt, så rengöring är inte lämplig för mörka möbler. Om du har klistermärken på dina möbler är en hårtork lämplig om du vill ta bort dem. Värmen gör limmet mjukt igen och klistermärkena kan lätt skalas av.

Stoppade möbler och mattor:

Nu när ditt hem töms långsamt och du får mer och mer utrymme kan du också titta på dina textilmöbler. Om du har en täckt terrass eller om vädret är bra ute, är det också lämpligt att lämna textilinredning ute under natten, för att ventilera dem väl och slå ut dem. Om möjligt bör du behandla inpassade mattor och liknande golvbeläggningar med rengöringsmedel från specialhandlare. I grund och botten lönar det sig att anställa specialister här. På nolltid kan vi ordna professionell mattrengöring åt dig till ett fast pris och även för rengöring av dina stoppade möbler Vi erbjuder dig professionell hjälp som du kan boka direkt online.

Knepiga ställen när du flyttar ut

Kylskåp:

Att flytta är det bästa tillfället att äntligen rengöra allt på ett sätt som du inte eller bara sällan skulle göra i din normala vardag. Ett bra exempel är kylskåpet. Vanligtvis är detta alltid fullt och därför svårt att rengöra. Men att flytta är en idealisk möjlighet. Ta först ut alla mellanhyllor. Dessa kan enkelt rengöras med lite varmt vatten och tvål. Torka sedan av resten av kylskåpet med en fuktig svamp och lite mer vatten. Se till att ta bort all vätska med en torr trasa.
Om ditt kylskåp innehåller ett frysfack, är det lämpligt att tina det en dag innan du flyttar. Detta möjliggör inte bara rengöring utan förhindrar också att vätska läcker ut under transporten.

Parketten:

Så enkelt är det att ta bort repor! Är du desperat eftersom överlämningen är nära förestående och några fula repor har dykt upp på parketten över tid? Även här har vi ett trick för dig: bara gnugga det drabbade området med en valnöt. Reporna är ofta bara i parkettgolvens lack och inte i själva träet. Valnötsoljan som finns gör det repade området nästan osynligt. Om det är trä av hög kvalitet och djupare repor kan du också slipa ner golvet (gör inte det själv) och olja det igen. Golvet ser sedan ut som om det nyligen har lagts.

Ny lägenhet

Om du har möjlighet att komma in i lägenheten innan möblerna flyttas har du chansen att inviga ditt nya hem med en ren nystart. Efter en snabb rengöring ser det rent ut vid första anblicken, men det har lite att göra med djuprengöring. Vi rekommenderar lite handledning för en smidig övergång.

Lampor:

Särskilt taklampor och ljuskronor hänger ostört och obemärkt över våra huvuden. Det är inte ovanligt att mycket damm och smuts hittar ett hem där under tiden. Innan du flyttar in i din nya lägenhet rekommenderar vi att du rengör alla lampor i ditt hus noggrant. Om du har tyglampskärmar, dammsug av det grova dammet och ge skärmarna ett fullt bad. Fyll badkaret med varmt vatten och tillsätt lite milt rengöringsmedel. Nu kan du försiktigt borsta bort all smuts med en mild borste. Skölj skärmarna noggrant med rent vatten och låt det torka väl.
Om du vill rengöra glaslampor eller ljuskronor kan du först behandla dem med en dammvippa och, i händelse av envis smuts, lösa upp lite schampo och ättika i ljummet vatten så att glaset eller kristallerna lyser igen.

Fönster:

Fönsterrengöring är förmodligen en av de mest opopulära hushållsaktiviteterna och ingår inte i slutstädningen för överlämnandet. Med en stor fönsterfront eller till och med en vinterträdgård rekommenderar vi därför hjälp av erfarna fönsterrengörare. Om du vill ta dig an denna otacksamma utmaning själv i ditt nya hem, finns det några saker att tänka på för att få ett riktigt rent resultat. Först och främst bör du ta bort alla grova dammpartiklar med en fin borste för att undvika repor. Lös upp vår allround, vinäger, i vatten med lite diskmedel och använd en svamp (INTE den grova sidan) för att rengöra och skumma fönstret ordentligt. Därefter kan du ta bort skummet med en fönsterskrapa i horisontella rörelser, om möjligt på en gång. Använd en mikrofiberduk eller tidningspapper för att ta bort kvarvarande vätska, speciellt runt fönstrets kanter.

Svåra fläckar när du flyttar in

Värmare:

Under vintern samlas mycket damm i spåren och fenorna på din värmare. Ett knep med damm i värmaren: Lägg en fuktig trasa under värmaren och föna genom luckorna. Dammfluffen fäster vid trasan och sprids därför inte runt lägenheten. Nu kan du ta ett djupt andetag igen!
PS: Dina växter vill andas djupt och lysa igen. Ta en fuktig trasa och använd den för att försiktigt dra av bladen.

Badrummet:

två ord: bakpulver, vinäger. Det här är förmodligen hjältarna i hushållet när det gäller att ta bort smuts med hjälp av hushållens medel. Blanda tre matskedar bakpulver med lite vatten för att bilda en trögflytande blandning. Ta en hård tandborste och gnugga den i injekteringsmassan med cirkulära rörelser. Efter skurning kan du fylla en sprayflaska med vatten och vinäger i förhållandet 2:2 och spraya den på lämpliga områden. Efter en halvtimme skumma, upprepa skurningsprocessen och skölj sedan lederna med rent vatten. Naturligtvis kan du också använda kommersiella blekningsprodukter från specialhandlare för envisare missfärgning. Det är bäst att få råd från personalen på plats.

Flyttstädning:

Flyttstädningen är inte någon lätt uppgift och det tar längre tid och är mer komplicerad än vad många först tror. Det är därför fördelaktigt att anställa en professionell för flyttstädningen i Stockholm, det kommer spara dig frustration och tid. Kontakta oss för en kostnadsfri offert!