Flytta med barn

Att flytta med barn – med dessa tips kommer det att vara enkelt

Att flytta är ofta förknippat med mycket organisation och stress. Om flytten är utan barn brukar detta vanligtvis inte ett problem. Men tänk om du har barn som tar hand om dem? Med hjälp av våra tips för ett smidigt drag med barn, bör bostadsbytet fungera bra.

Bra förberedelser är halva striden

Dina barn ska inte ta reda på flytten för sent för att behöva packa sina saker omedelbart. Ta itu med flytten så tidigt som möjligt och på ett barnvänligt sätt. Förklara exakt för ditt barn varför de behöver flytta. Är den tidigare lägenheten för liten? Har en förälder fått ett nytt jobb i en annan stad? Fråga vad detta utlöser för tankar hos din son eller dotter och försök att identifiera rädsla för att diskutera dem.

Förvandla det okända till det kända

Om din nya bostad är i närheten, åka dit och kolla. Om dina barn redan har sett sina nya omgivningar är det inte helt nytt på flyttdagen, snarare lite mer bekant. Området runt den nya lägenheten kan utforskas. Finns det en lekplats precis runt hörnet? Eller en glassbar? Positiva intryck säkerställer att barnet ser fram emot den nya miljön redan från början.

Bildböcker om flytten

Bildböcker för många barn närmare många svåra ämnen på ett lekfullt och vackert sätt. Sätt dig ner med de små och titta på bildboken oftare. Det tar bort skräcken från flytten. Det finns lämplig litteratur för alla åldersgrupper.

Lilla arkitekter: planerar barnrum

Om de små är tillräckligt stora, inkludera dem i barnrumsplaneringen. Barn har mycket roligt när de kan välja sin egen väggfärg. Kanske kan du välja en ny möbel, en ny matta eller en nattlampa?

Känn dig riktigt stor: ge en hand

Leksakerna måste vara packade. Bäst i slutet, så att de små kan spendera så länge som möjligt på sina bekanta saker. Om du får packa dina fyllda djur i flyttlådan själv, kommer du förmodligen att förstå att de är i goda händer där. Gör det klart för ditt barn att ni alla åker på en liten resa tillsammans – inklusive de fyllda djuren. Ditt barn kan också packa en liten extra resväska med allt det de absolut vill ha med dem. Att flytta snabbt blir ett enormt äventyr.

Bort från kaos: flytta ut

Låt oss vara ärliga: Det skulle naturligtvis vara mest praktiskt om de små inte var där på flyttdagen. Du behöver inte oroa dig för att någon faller nerför trappan, inga blöjor behöver bytas mellan bärandet av lådor och inga störande gråtande barn. De typiska varför-frågorna behöver inte heller besvaras. Om ditt barn redan är van vid att sova borta, perfekt! Kanske mormor och morfar eller andra familjemedlemmar bor i närheten? Det är idealiskt om du kan lämna de små i far och morföräldrar eller någon du litar på i två till tre dagar. Då har det värsta av kaoset i den nya bostaden eliminerats och barnrummet är troligtvis färdigt.

Lilla hjälpare, stor inverkan

Om det helt enkelt inte finns något annat sätt och barnet är där på flyttdagen, måste det vara aktivt involverat. Kanske har barnvakten tid och lutning att komma förbi på den rörliga dagen och bara sköta de små. Som förälder kan du inte ha dina ögon överallt i kaoset. Barnen är särskilt glada när du ger dem en känsla av att de behövs. De får bära lätta delar själva och hjälper därmed verkligen. Om du inte vill äta längre har du en liten resväska med dina favoritleksaker redo. Ett tyst, redan rensat hörn kommer säkert att hittas. När du spelar, tiden flyger förbi. Om du har ett särskilt intresserat barn, ta med dem och förklara allt. Kanske kan du titta på insidan av den rörliga skåpbilen? Då vet den också exakt vart de inslagna fyllda djuren är.

När du är hungrig: Ett hälsosamt mellanmål

Att röra dig gör dig hungrig – av det skälet är det tillrådligt att alltid ha tillräckligt med hälsosamma snacks att lämna för de små.

Den nya bostaden: barnsäker?

Innan du släpper in de små i bostaden bör du kontrollera om allt är barnsäkert. När allt kommer omkring lurar små faror hit och dit som ännu inte är kända. Har alla uttag ett barnlås? Hur är det med trappstegen, är den redan ordentligt fästa?

Bekanta gamla saker i det nya barnrummet

När du flyttar hem är det inte en smart idé att inrätta ett helt nytt barnrum. Naturligtvis kan det ena eller det andra möbeln köpas nytt. Men så att de små får vänja sig till den nya omgivningen snabbare är det bättre om de har sina gamla möbler. Det är fortfarande lätt att sova bäst i din egen säng. Om tiden verkligen kommer att köpa nya möbler, bör du vänta ett tag tills ditt barn har bosatt sig.

Rundtur i den nya lägenheten

Du har äntligen kommit till ditt nya hem. Ta ditt barn på en rundtur i upptäckten och visa dem varje rum. I bästa fall finns redan några saker från den gamla lägenheten på sin nya plats. Gör ditt barn medvetet om de välbekanta föremål som de fortfarande känner från den gamla lägenheten.

Barnkammaren bör prioriteras och inrättas så snart som möjligt. Ihållande kaos kan verkligen stressa ett barn och göra det svårt att vänja sig vid. Ännu viktigare än packade lådor är de vanliga ritualerna. Den gemensamma middagen och sänggåendet till sömnen bör man inte missa.

Nya omgivningar, nya vänner

Vänskap är mycket viktigt för barn. Tre till femåringar glömmer sina vänner relativt snabbt i sin nya omgivning. Du hittar nya lekkamrater på nolltid. Med något äldre barn ser det dock annorlunda ut. Här måste du diskutera ämnet i förväg och tänka på hur du kan hålla kontakten.

Ta det lugnt …

Vila och tid är de viktigaste sakerna när du flyttar med barn. Se till att dina små alltid har någon de kan vända sig till i alla situationer. Detta är det enda sättet du kan ta reda på om dina barns rädsla och frågor och svara på dem.

Om du skulle vara intresserad av flyttstädning så kan detta ta bort lite av din stress. Kontakta oss för städtjänsten i Stockholm!