Damning: få ditt hem att lysa

Damning är en av de minst populära hushållssysslorna. Så snart du torkar bort det, syns nästa dammlager på möbler och andra ytor. Damm kan också kosta dig pengar eftersom det minskar uppvärmningseffekten i ditt värmesystem med upp till trettio procent. Med följande tips om damning kan du få ditt hem att lysa igen.

Dammhjälpmedel

Du kan använda olika hjälpmedel för damning. Klassikern är dammtrasan. Du kan dock också använda en luftrenare eller en fjäderdamm. Antistatiska dammtrasor har använts i århundraden för att bli av med damm, dessa är fortfarande väl lämpade. Oavsett om du tycker det är roligt att damma, beror det främst på verktygen du använder och resultatet som uppnås. Om du verkligen inte orkar eller känner att du har tid med flyttstädningen så kan vi ta den från dina axlar. Vi utför flyttstädning i hela Stockholm och detta till ett bra pris.

Damma regelbundet

Ju längre du väntar med att damma, desto längre tid kommer det att ta när du väl gör det. Det är därför värt att rengöra dina hyllor, möbler, värme etc. en gång i veckan. Det kommer inte att vara en tidskrävande uppgift när det väl är dags för flyttstädning och du kan fokusera på viktigare saker istället. Om du anställer en firma för din flyttstädning så kommer de inte behöva lägga lika mycket tid på att damma och det kommer bli billigare för dig.

Damma tort eller fuktigt?

Åsikterna skiljer sig åt på denna punkt. Det är korrekt att dammet fastnar bättre på en fuktig trasa. Om dammtrasan är lite för fuktig kommer du dock att smutsa ut dammet och måste rengöra mer. Torra mikrofiberdukar lockar damm som en magnet. Vi använder denna slag av trasa i vår flyttstädning i Stockholm.

Fortsätt från topp till botten

Om du dammar samtidigt som du städar huset, ska du först ta bort damm från områden som är särskilt svåra att komma åt, till exempel från skärmar, golvlampor, vägglampor och taklampor. Om du inte når dessa områden behöver du speciella damningshandskar. Gör alltid detta jobb så att du inte behöver dammsuga eller torka igen om blåsta dammpartiklar faller på golvet. Damma först de övre nivåerna av hyllor och möbler, sedan de nedre nivåerna. När det kommer till en flyttstädning så har man oftast egentligen inte tid för att dammsuga två gånger. Damma uppifrån och ner så slipper du det.

Torka av i en cirkelrörelse

När du torkar damm för hand är det bäst att använda cirkulära rörelser. Så att du optimalt kan fånga partiklarna i dammtrasan. Om ytorna är särskilt stora och / eller täckta med envis damm kan du behöva torka två gånger eller mer för att helt ta bort spindelnät och damm.

Damningshandskar – perfekt för att ta bort damm från dina växter

Ta på dig damningshandskar för att ta bort damm. De är särskilt användbara för att ta bort damm från vaser eller växter. Du borstar helt enkelt över ytorna där du vill ta bort damm. Med damningshandskar kan du också enkelt ta bort damm från stora löv från husplantor.

Hög luftfuktighet binder damm

Se till att det är hög luftfuktighet i rummet så att dammpartiklar binds bättre. Du kan uppnå detta till exempel genom att kort ventilera rummet. På vintern är det en bra idé att sätta vattenskålar på kylaren. Avdunstning ökar luftfuktigheten och förhindrar att dammet sprids.

Torka inte av damm med fönstret öppet

Det rekommenderas inte att torka damm med öppna fönster. På vintern slösar du bort värmeenergi som ett resultat. På våren tränger pollen in i din lägenhet när du har öppna fönster.

Använd inomhusväxter för att fånga dam

Husplantor med en grova blad lockar magiskt till sig damm. Orkidéer, prästkragar, ormbunkar och murgröna växter filtrerar kontinuerligt dammpartiklar och föroreningar från rumsluften och säkerställer också att luftfuktigheten förblir hög. Detta kommer i sin tur leda till att din flyttstädning kommer vara billigare när det väl är dags.

Avlägsna regelbundet damm från dina verktyg

Oavsett om du förklarar krig mot damm med en dammvippa, damningshandskar eller dammdukar, kom ihåg att rengöra dina hjälpmedel regelbundet. Annars förlorar de sin effekt. För att regelbundet ersätta kraftigt nedsmutsade damningshandskar, dammvippa och dammdukar med nya. Du kan kasta kasserade damningshandskar, dammvippor och damningshandskar i hushållsavfallet.

Vi är experter på flyttstädning i Stockholm. Ofta så vill hyresvärden inte att du utför flyttstädningen själv och därför så kommer du behöva ett specialiserat företag. Kontakta oss för en offert eller om du bara har frågor kring vår flyttstädning.