Är hyresgästerna tvungna att putsa fönster?

För många människor är rengöring av fönster inte exakt en av deras favorit aktiviteter. Men vid någon tidpunkt är föroreningen så allvarlig att fönstren inte längre ser attraktiva ut och det kommer inte lika mycket ljus igenom. Då borde alla troligen ta tag i en hink och en trasa. Men kan hyresvärden ålägga hyresgästen att städa fönstren? Vad händer om hyresgästen flyttar ut, måste de städa fönstren innan de överlämnar lägenheten?

I princip ingen skyldighet att rengöra fönster

Som rapporterats av hyresgästföreningen i Stockholm får en hyresvärd i allmänhet inte berätta för hyresgästen hur ofta han måste rengöra sina fönster inklusive ramarna. Sådana klausuler i hyresavtalet är ineffektiva, så hyresgästens skydd.

Om hyresgästen flyttar ut beror det på vad som hölls i hyresavtalet om städning efter flytt. Som regel innebär det att lägenheten måste överlämnas i ett rent skick. Detta innebär att hyresgästen måste ta bort grov smuts och spindelnät från fönster. Om hyresavtalet anger att en lägenhet ska överlämnas i ett ”rent” skick, kan detta resultera i en skyldighet att rengöra fönstren. I detta fall får fönstren inte vara alltför smutsiga, men de behöver inte nödvändigtvis vara blanka. Hyresgästerna bör lita på deras känsla av proportioner och lämna fönstren så rena att nästa hyresgäst inte förväntar sig en orimlig syn.

Filter tar över rengöringsarbetet

Om lägenheten måste överlämnas helt ren och tiden är kort, kommer vår städpersonal gärna och sköter din flyttstädning. På begäran kan vi göra en grundläggande rengöring inklusive fönstret. Vi är också glada att bortskaffa skrymmande avfall på ett professionellt och miljövänligt sätt. Tveka inte att höra av er till oss.